Akadálymentesség, a WCAG a net rámpája…
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Akadálymentesség, a WCAG a net rámpája…

11 szept Írta ide Blog | Hozzászólások
Akadálymentesség, a WCAG a net rámpája…

Az internet világában is egyenlő hozzáférés és egyenlőség kell, hogy jelen legyen. Egy fogyatékkal élő számára is biztosítani kell, hogy ugyanúgy tudja alkalmazni az adott lehetőségeket, mint bárki más.

Az akadálymentesítés az informatikában hasonló jelentéssel bír, mint az építészetben. Egy akadálymentes épületbe be lehet menni kerekesszékkel, a falon található feliratok Braille írással is oda vannak írva és egy alacsony ember is meg tudja nyomni a lift gombjait. Egy akadálymentes honlap úgyszintén úgy van kialakítva, hogy mindenki jól tudja használni, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossága, betegsége van, milyen eszközt használ a böngészésre, mennyire ért az informatikához, vagy, hogy milyen korú.

Egy honlap vagy számítógépes program használata nem csak egy mozgássérült, vak vagy siket embernek jelenthet gondot, hanem például annak is, aki csak éppen ismerkedik a technológiával, aki nem rendelkezik a legmodernebb felszereléssel, esetleg mobiltelefonját használja böngészésre, vagy csak egyszerűen fáradt és nem tud annyira koncentrálni.

Az akadálymentesítés megkönnyíti a vizuális, akusztikus, a fizikai, beszédi, neurologíai, kognitív fogyatékkal élők számára is, hogy élvezzék az internet által nyújtott élményeket. Figyelnünk kell egymásra, hogy a fogyatékkal élők is kihasználják, és megtapasztalják a különböző felhasználói helyzeteket. 
A másik ok, hogy az akadálymentesítés törvénye nem csak épületekre, bevásárlóközpontokra vonatkozik. Meg kell adnunk az internet világában is az egyenlő bánásmódot.

Informatikai szempontból sokkal több „fogyatékos” személy van, mint a szó eredeti értelmében, ezért is nevezzük őket inkább hátrányos helyzetűnek. Az alábbi felsorolás a hátrányos helyzetűekről nem teljes, de jól szemlélteti, hogy bárki könnyen valamelyik csoport részévé válhat:

  • Vizuális: vak-, gyengénlátó-, képernyős munkahelyen munkája során képernyőt használó, színvak-, színtévesztő-, epilepsziás-, monokróm eszközt, rossz kontrasztú képernyőt vagy mobiltelefont használó emberek
  • Auditív: hallássérült-, hangszóróval nem rendelkező gépen, hangos helyen vagy egy légterű irodában dolgozó felhasználók
  • Mozgási: mozgássérült-, Alzheimer-kóros-, kézsérülés, ínhüvelygyulladás miatt átmenetileg korlátozott, csak billentyűt vagy csak egeret használó felhasználók
  • Kognitív: értelmileg akadályozott-, informatika területén járatlan felhasználók, idősek, gyerekek, más kultúrkörből származó vagy a honlap nyelvét idegen nyelvként beszélő emberek
  • Hardver: mobil eszközön dolgozók, régi elavult hardvert használók, különböző régebbi verziójú, vagy nagyon új böngészőt használó emberek

A fenti listában az emberek egy szűk csoportja marad csak említés nélkül, ők azok, akiknek nincsen szükségük legalább valamilyen szinten akadálymentes honlapra: a 15-50 éves, ép és egészséges, jó minőségű monitorral rendelkező, modern asztali számítógépet használó, gyors internet-kapcsolattal rendelkező, jól képzett, rendszeresen internetező emberek. Ez láthatóan egy elég szűk rétege a társadalomnak, ami jól érzékelteti az akadálymentesség szükségességét.

A legtöbb cégnek üzleti érdeke, hogy a honlapját mindenki számára elérhetővé tegye, csak gyakran a döntéshozók nincsenek tisztában ennek a műszaki hátterével, követelményeivel, a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az akadálymentesítés nem egy látható dolog, nem a kinézetben, hanem az oldal kódjában, a tartalom megfelelő jelölésében van az igazi különbség.

Lépést tartva az új irányokkal, mi is erre az irányra indulunk tovább, a fejlesztés folyamán előtérbe helyezzük a honlapok akadálymentességét. Illetve külön kérésre teljesen akadálymentes oldalt készítünk, ami a legszigorúbb követelményeknek (WCAG 2.0 Level AAA) is megfelel. Itt jegyezzük meg, hogy a sárga-fekete kényszerképzet nálunk nem dominál, szóval egy teljesen átlagos oldalt kap a megrendelő, de a műszaki megoldása az akadálymentes.

 


Szólj hozzá