Saját DOMAIN név
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Saját DOMAIN név

04 márc Írta ide Blog | Hozzászólások
Saját DOMAIN név

Ha már felmerült az igény egy saját weboldal létrehozására, akkor szót kell ejteni annak a nevéről is. Ez valójában talán az első legfontosabb tulajdonsága a leendő elektronikus megjelenésünknek. Alapvető tényként kell kezelni, hogy egy jó webcím már fél siker egy oldal népszerűvé tételének.

Hogyan is kezdjünk hozzá? Egy cég esetében jó, sőt legjobb alap a cég saját nevének felhasználása. Hiszen erről már esetleg ismerhetik a céget. Például van egy utazási irodánk a “Hétvégi Vakáció KFT” adja magát a leendő név is “hetvegivakacio.hu” triviális volt a példa, de abszolút helytálló. A domain regisztráció esetében figyelni kell pár apróságra. A domain cím legalább 2 és legfeljebb 40 karakter hosszúságú lehet, de nem ajánlanám senkinek sem hogy kihasználja a teljes hosszúságot, mert nehezen értelmezhető a leendő látogatók számára. pl: “legyenegynagyonhosszunevucegemazorszagbanelosszorkft.hu” technikailag teljesen helyes cím, de hogy senki nem fogja beírni a böngészőbe az is biztos. Ezen nem segít az sem, ha kötőjelekkel oldjuk meg a tagolását. Itt hívom fel a figyelmet az alkalmazható karakterekre. Elsősorban az angol ABC karakterei korlátozás nélkül alkalmazhatók, úgy mint a számok is. Illetve különleges karakterként a kötőjel (-), amiből viszont kettő egymásután nem állhat.

Feltétel hogy csak betűvel vagy számmal kezdődhet a domain név. Többéves tapasztalat alapján mondhatom, hogy a számok mellőzése a domain névben több előnnyel jár. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy pár éve van lehetőség a magyar domainek esetében az ékezetes karakterek használatára is. Bár elvétve lehet is ilyen címmel találkozni, a közönség nem is ismeri és nehezen is fogadja el ezeket a címeket. Mellőzük ha lehet.  Illetve nem lehet olyan nevet regisztráltatni amit már valaki regisztrált. Mivel ez abból nem biztos hogy egyértelműen kiderül, hogy a böngészőben találunk-e rá valamit (mert nem biztos hogy a névhez készítettek oldalt is.), kell egy módszer ennek kiderítésére. z Internet Szolgáltatók Tanácsának oldalán létezik egy ilyen technikai kereső, amivel az elérhetőséget tudjuk ellenőrizni.

Nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára nézve és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes, vagy megbotránkozást, félelmet keltő, vagy megtévesztő az adott közdomain alatt már regisztrálva van, vagy a web szerveren közzétett védett nevek vagy zárolt nevek körébe tartozik. Kizárólag a helyi önkormányzat lehet domain-igénylője az önkormányzattal rendelkező település nevével azonosított domainnek, illetve, csak az adott ország hivatalos képviselete lehet domain-igénylője országnevekkel (magyarul, angolul és saját nyelven) azonosított domaineknek.

A teljes regisztrálási szabályzat megtalálható itt.

LETÖLTÉS

 


Szólj hozzá